Lopen in winters Lapland

  • -

Lopen in winters Lapland

Ik moet toegeven: ik stond niet meteen te juichen toen mijn man voorstelde om een paar dagen naar Lapland te gaan. Hij wilde graag het noorderlicht zien. In de sneeuw lopen. De weidse stille bossen ervaren. Relaxen in de sauna. En ik dacht alleen maar: ojee, kun je daar eigenlijk wel trailrunnen?!? Is het niet te koud en is de sneeuw niet te diep?

Ik heb weliswaar ruime ervaring met wintersport, maar dat is meestal in combinatie met latten of sneeuwschoenen. Voor dit lange weekend besloot ik om niet al te veel “zooi” mee te nemen, dus nam ik alleen maar mijn trailrun uitrusting mee. En… dat ging eigenlijk best prima!

Voor trailrunning in de sneeuw heb je 4 opties:

1) Je maakt gebruik van uitgezette wandelroutes. Deze zijn gemarkeerd en  ‘aangestampt’ met een machine. Helaas zijn de meeste wandelroutes erg kort, zo’n 3 a 5 km. Wel super leuk voor je korte trainingen. En je kunt natuurlijk altijd 2 routes aan elkaar knopen of 2 rondjes lopen.

2) Je maakt gebruik van sneeuwscooter tracks. Deze staan op de winterkaart aangegeven. De sneeuwscooters razen soms met grote snelheid voorbij, dus spring wel op tijd opzij als ze eraan komen. Maar druk is het er meestal niet… Deze routes zijn soms erg lang, want ze verbinden verschillende dorpen met elkaar. Heen-en-weer lopen over zo’n sneeuwscooter track kan natuurlijk ook (b.v. 6 km heen en 6 km terug). De sneeuwscooter tracks zijn wel de beste optie voor trailrunning in de sneeuw. Zie foto hiernaast en hieronder.

3) Het is verboden, maar ik wil het toch even noemen 😊 Je kunt gebruik maken van geprepareerde langlaufloipes. Je loopt netjes langs de rand of in het midden op het brede skating gedeelte en je maakt de langlaufsporen (de gleuven) niet stuk. Langlaufloipes zijn eigenlijk de allermooiste routes. Helaas is het, vreemd genoeg, verboden om hier te wandelen of hardlopen. Als je vroeg in de ochtend op pad gaat, dan is de kans best klein dat je al een langlaufer aan treft. Het is mogelijk om verschillende sneeuwscooter tracks via een klein stukje langlaufloipe met elkaar te verbinden. Dat geeft iets meer opties voor de lopers die geen ultra lange afstanden willen lopen in de kou, maar die de wandelroutes van 4 km ook een beetje kort vinden.

4) Er zijn een aantal gemarkeerde niet-geprepareerde sneeuwschoen routes. De routes zijn met paaltjes gemarkeerd, staan op de kaart aangegeven, maar ze zijn niet aangestampt door een machine. Hier overheen hardlopen is avontuurlijk en verrassend. De ene keer blijf je prima boven op de sneeuw staan, met name als er al veel sneeuwschoen lopers zijn geweest die de boel flink aangestampt hebben. De andere keer zak je plotseling tot de heupen weg. Probeer het uit, maar reken wel op wat kleine verrassingen onderweg en calculeer wat extra tijd in. Je kunt altijd nog omdraaien als de route toch niet zo goed beloopbaar is. Avontuur gegarandeerd!

Misschien denk je nu: best leuk, maar ik ga geen 2000 € betalen voor een paar dagen Lapland. Als je niet iedere dag een husky of rendier safari boekt, en als je geen behoefte hebt aan een luxe all inclusive 5-sterren resort, dan hoeft Lapland niet zo extreem duur te zijn. Wil je graag honderden euro’s besparen? Klik dan hieronder voor mijn budget doe-het-zelf reistips, inclusief GRATIS TRAILRUNROUTES !
PDF_WINTERS_LAPLAND.

Het noorderlicht is trouwens ook gewoon gratis en overal zichtbaar (op heldere dagen, buiten de stad, bij goede omstandigheden). Het is dus grote onzin om een dure “aurora hunting tour” te boeken. Het noorderlicht is aanwezig of het is er niet. Dat kan een dure gespecialiseerde gids echt niet beïnvloeden. Dus: je installeert een noorderlicht app op je telefoon en je gaat af en toe naar buiten zodra de kans op noorderlicht volgens de app het grootst is. Mooi, alweer 150 € p.p. bespaard!